
BOOST, systemisch faciliteren: eendaagse op 28 januari 2022
Werk jij in een organisatie, ondernemingsraad of op projectbasis en faciliteer je regelmatig (hybride) bijeenkomsten en meetings? En heb je behoefte aan tools waarmee je tot inclusieve besluiten kunt komen?
In deze eendaagse BOOST training neem je jouw facilitator rol onder de loep en leer je 3 methoden te gebruiken om verbinding, betere samenwerking en besluitvorming te faciliteren.
Voor wie & wat
Deze training is voor managers, projectleiders, voorzitters en trainers die groepen ondersteunen in het komen tot inclusieve besluiten waar iedereen achter staat. Je krijgt grip op wat er in ‘de onderstroom’ gebeurt van de groepsdynamiek. Met de drie werkvormen in deze training kun je als facilitator meer betrokkenheid creëren en eigenaarschap over een project kweken. Ben jij op zoek naar een manier om mensen in beweging te krijgen die vastgelopen zijn, verminderde motivatie ervaren of (online) afhaken, dan is deze training voor jou interessant!
De werkvormen: drie manieren van systemisch werken
Systemisch werken gaat uit van een holistische blik: ieder project, elke groep, elke afdeling staat in verbinding tot de context eromheen, het systeem. Groepsprocessen en onbewust gedrag, net als invloeden van buitenaf spelen een grote rol in het behalen van successen. Wanneer gesprekken voeren en eindeloos vergaderen niet meer werkt, of de energie binnen een groep begint af te nemen, probeer dan eens een systemische aanpak. Deep Democracy, Theatre of the oppressed en Rake vragen zijn drie methoden waarmee je weer grip krijgt op wat er spaak loopt en handvatten hebt om de samenwerking weer vlot te trekken.
Programma
Jouw case / leervraag
In deze training werk je in eerste instantie met jezelf als instrument. Je brengt jouw case in en bepaalt samen met ons bij de intake jouw specifieke leervraag wat betreft faciliteren. Hiermee ga je tijdens de training aan de slag. Je oefent gedurende de dag met het faciliteren van de groep en krijgt hier constructieve feedback op.
Dat is niet alles. We hebben ook materialen die je tijdens de training gebruikt. Aan de hand van het BOOST canvas breng je vooraf je situatie in kaart. De inzichten die je gedurende de dag opdoet noteer je daar achteraf ook op. Elke werkvorm heeft daarnaast ook een eigen canvas. Dit vul je soms in groepjes, in duo’s of individueel in. Op die manier verbindt je de werkvormen aan je eigen casus en heb je na afloop van de dag een mapje met al je inzichten over je casus en uitleg van de werkvormen.
Systemisch werken
We beginnen de dag met een masterclass systemisch werken. Alle methoden die we in de training behandelen werken namelijk op een iets andere manier met hetzelfde systemische veld, dat wat in het groepsonbewuste leeft: dat wat in gedrag merkbaar is maar niet uitgesproken is of bewust wordt gedaan. We leggen uit hoe de principes werken die ten grondslag liggen aan systemisch werken (inclusie, ordening en uitwisselingen) en hoe je deze in je werksessies inzet.
Deep Democracy
Een methode oorspronkelijk ontwikkeld door Myrna Lewis. Het gaat uit van een onzichtbare maar ervaarbare realiteit die in groepen ontstaat ook wel genoemd ‘de onderstroom’. Dit refereert naar groepsprocessen en gedrag wat zich vaak onbewust afspeelt. De werkvormen maken sabotagegedrag zichtbaar en bespreekbaar, of richten zich op het maken van inclusieve besluiten. Hiermee wordt de mening of de wijsheid van de minderheid toegevoegd aan de mening of wijsheid van de meerderheid. We introduceren de methode in een masterclass en doen de oefening: ‘besluitvorming met wijsheid van de minderheid’. Na dit gedeelte vul je het bijbehorende canvas in en noteer je de inzichten uit de oefening.
Lunch
De dag komt inclusief een lekkere lunch bij de Bakkerswinkel (5 minuten loopafstand).
Theatre of the oppressed
Ontwikkeld door Augusto Boal, een activistische theatermaker uit Brazilië. ‘Theater is een hamer waarmee je de wereld om je heen vorm kunt geven’ is een uitspraak van hem en deze manier van werken is bedoeld voor niet-acteurs. Het lijkt enigszins op organisatieopstellingen, maar biedt meer mogelijkheden om in te zoomen op het individu (psychologie) en uit te zoomen naar het sociale systeem (context) en zet het gebruik van het lichaam in voor meer expressie in de opstelling. We introduceren de methode in een masterclass en doen de oefening: ‘Rainbow of Desire’. Na dit gedeelte vul je het bijbehorende canvas in en noteer je de inzichten uit de oefening.
Rake vragen
Een methode ontwikkeld door Siets Bakker. Het is een laagdrempelige manier om systemische patronen boven tafel te krijgen. Aan de hand van een kaartenset met vragen zet je als het ware de systemische bril op. Deze methodiek is goed in te zetten tijdens meetings. In de training oefenen we met verschillende manieren om de vragen in te zetten. We introduceren de methode in een masterclass en oefenen met het inzetten van Rake Vragen middels de oefening ‘oorzaken en oplossingen’. Na dit gedeelte vul je het bijbehorende canvas in en noteer je de inzichten uit de oefening.
Afsluiting & borrel
Aan het eind van de dag reflecteren we gezamenlijk op de lessen die je mee naar huis neemt. Je leert niet alleen van wat je zelf hebt gefaciliteerd maar ook van de anderen. Je gaat met concrete ideeën over hoe jij jouw casus, jouw situatie kan veranderen door middel van je faciliteren. Je vult het BOOST canvas verder aan en gaat naar huis met een mapje vol inzichten, werkvormen en tips.
Voor wie wilt is er in een café in de buurt een borrel.
Praktisch op een rijtje
Geef je op als individu of team
Je kunt meedoen als individu of als team. Als je als team mee wilt doen raden we het je aan om met 2 of 3 collega’s mee te doen. Wil je met meer mensen uit je team de BOOST doorlopen? Dat kan in een traject op maat op door jullie gewenste data. Neem hiervoor contact met ons op via info@studiotoitoi.com.
Voorkennis van de methoden is niet nodig om deel te kunnen nemen. Bij je aanmelding sturen we ter inspiratie video’s op met uitleg van de methoden. Het maximum aantal deelnemers is 14, dus reserveer snel je plek.
Datum & locatie
- UPDATE: 28 januari 2022, 10:00 – 17:00 uur
- Suits and Sundays, Plompetorengracht 18 Utrecht (parkeergarage 5min afstand)
Resultaat
Aan het einde van de dag loop je naar huis met:
- Sterkere faciliteer skills, antwoord op jouw leerdoel
- Kunnen sturen op de onderstroom in (hybride) groepsprocessen
- Een manier om inclusieve besluiten te faciliteren
- Rugzak vol werkvormen: Deep Democracy, Theater-opstellingen, Rake vragen
- Inzicht in jouw situatie: concrete ideeën over interveniëren in jouw context
Investering & cadeautje
Deelname aan deze BOOST facilitation training kost 595,- euro per persoon (ex BTW). Je krijgt bij je deelname het boek “Now we’re talking” van Frank Weijers cadeau. Hierin staat stap voor stap uitgelegd hoe je verschillend werkvormen van Deep Democracy toepast. We geven het je op de 26ste mee naar huis.
Jennifer van Exel
Als corporate socioloog en serious games designer helpt ze organisaties om hun cultuur te veranderen op een inspirerende, activerende manier. Ze geniet ervan om mensen te zien leren, hun eigen patronen doorbreken en samen resultaten behalen. Spel, plezier en open communicatie liggen aan de basis van de interventies die ze ontwerpt. Of het gespreksvormen zijn, trajecten op maat of serious games.
Arianne Simons
Ze begeleidt organisaties met het oplossen van samenwerkingsvraagstukken. Naar haar overtuiging wil en kán iedereen bijdragen aan het grotere geheel. Dat geldt voor ieder niveau: of het nu om het management gaat, de ondernemingsraad, een team of een individu. Ze gelooft in de kracht van verbinding en stuurt op eigenaarschap, het oplossen van verstrikkingen en het ontwikkelen van talent.